Your cart is currently empty!

Bytte hjul – en av vårens og høstens nødvendige gjøremål
Våren og høsten bringer med seg et fast og nødvendig gjøremål for de med bil: hjulbytte. Ikke dekkskift, slik mange feilaktig kaller det – for dekkene sitter allerede på felgene. Vi går gjennom hvordan du går frem for å skifte hjulene og alt annet du bør tenke på!
En som er opptatt av å ta vare på bilen sin vet at hjulbytte ikke bare handler om å få jobben gjort, men om å gjøre det på riktig måte: uten skader på felger, uten unødig tilstramming, og med øye for vedlikehold av hjulene og bilen. Dessuten kan det rett og slett være en deilig kveldsaktivitet. Og skulle det klø i fingrene etterpå, er det alltids en onkel, nabo eller venn som trenger hjelp!
Verktøyet og utstyret du behøver
Med riktig verktøy og godt utstyr blir jobben rask, trygg – og faktisk ganske gøy. Ingenting er så kjedelig som å sette i gang med en oppgave, og oppdage underveis at du ikke har nødvendig verktøy og utstyr. Planlegg og sørg for at du har verktøyet og utstyret du behøver, så går dette nødvendige gjøremålet unna så lett som en plett.
Vi har skrevet en egen underartikkel for hvilket verktøy og utstyr du trenger til hjulskift, og andre ting som er nyttige å ha. Vi har også oppgitt anbefalinger på merke og modell, så valget blir enklere om det er noe du mangler som du må kjøpe inn.
Les artikkelen om verktøyet og utstyret du trenger til hjulskift her.
Slik bytter du hjul riktig
1. Gjør klar bilen
- Parker på et flatt og fast underlag.
- Sett bilen i P på automat eller i gir på manuell, og skru på parkeringsbremsen eller trekk til brekket.
- Skal du skru hjulboltene for hånd eller du vet at hjulboltene sitter godt, f. eks. sånn at muttertrekkeren ikke klarer å løsne de på egenhånd, kan det være lurt å løsne hjulboltene en halv omdreining med latmannsarmen før du jekker opp bilen.
- Du løsner ved å vri latmannsarmen til venstre, som regel 😉 eller, alltid, er vel det riktige. Her har du en morsom og fengende huskeregel: «Lefty loosey, righty thighty»
Løsner ikke boltene selv med all kraft du gir?
- Frem med jernrør eller forlenger. Du trenger mer moment.
- Prøv å spraye litt WD40 eller penetreringsspray for å gi bolten og gjengene litt smøring. Unngå smøring på selve mutterformen til hjulbolten, da det gjør den glatt som kan bidra til at pipa vrir seg rundt. Du ønsker smøringen ved gjengene som bolten sitter i.
Husk at bilen ikke er jekket opp enda, så ikke skru boltene helt av! Du skal bare løsne de før du løfter bilen opp 😄
2. Jekk opp bilen
- Finn bilens jekkpunkt (sjekk instruksjonsboken om du er usikker).
- Plasser garasjejekken på jekkpunktet korrekt, og løft bilen til hjulet er fritt.
- Plasserer du jekken feil, er det nesten 100% garantert at du løfter på noe i understellet som ikke tåler bilens vekt. Det vil du ikke!
- Sørg for at jekken står stødig hele tiden.
- Jekk bilen opp til hjulet klarer bakken.
- Har du sterk og høy jekk og relativt liten bil, kan du som regel jekke opp slik at begge hjul fra den ene siden klarer bakken. På den måten kan du jobbe litt mer effektivt. Har du hengerfeste, kan du også jekke på dette punktet og løfte hele baksiden av bilen slik at begge bakhjul klarer bakken samtidig.

3. Demonter hjulet
- Skru ut boltene med skralle eller med muttertrekker.
- Løft hjulet forsiktig av navet.

Hvis hjulet sitter fast:
- Prøv å slå på dekk-kanten med håndbakene.
- Løsner det ikke av det, bruk et av de andre hjulene og slå forsiktig mot dekk-kanten (sørg for å ha beinet inntil hjulet du slår løs, så ikke felgen detter i bakken). Bruk mer kraft, dersom det fortsatt ikke løsner.
- Løsner de fortsatt ikke!? Frem med slegga. Slå gradvis sterkere og sterkere i dekk-kanten fra baksiden, fra under bilen. Det er viktig å ikke treffe selve felgene, men kun dekk-kanten. Husk å ikke bevege deg under bilen, dersom bilen kun står på jekk! Dette får du til når du står foran eller bak bilen (avhengig av hvilket hjul du bytter), og vrir slegga skyvende langs bakken mot dekk-kanten. Sørg for at du har et underlag som hjulet med felgen kan lande på, så du ikke skader felgen når det løsner og detter i bakken.
4. Rens hjulnav og bolter
Dette slurver mange slurver med! Gjør du dette, sørger du for at hjulboltene sitter trygt og godt, og for at hjulene blir lettere å bytte neste gang.
- Bruk en messingbørste til å fjerne rust, smuss, skitt og partikler fra hjulboltene, og eventuelt fra nav-flaten som hjulet sitter festet mot. Skur dersom mulig i gjengene til hjulboltene i navet også.
- Tørk både hjulbolter og nav over med en fille eller tørkepapir etter du har børstet.
- Bremserens, WD40 eller lignende kan være greit å bruke som et rengjøringsmiddel. Husk å tørke det helt av, så det blir tørt, på både hjulbolter og nav om du bruker det!
Biler med hjulbolter og nav som ikke har rust, skal ikke ha noen smøring.
På eldre biler, hvor det er rust, kan det være aktuelt å smøre hjulboltene med et tynt lag med kobberpasta (ikke overdriv). Dette er noe omdiskutert. Kobberpastaens virkning er at den hindrer at boltene «brenner» seg fast i gjengene. Noen mener også at det er lurt å ha en bitteliten dæsj på midten av navet også, for å gjøre det lettere å løsne hjulet fra navet neste gang. Med aluminiumsfelger er ikke det absolutt ikke dette anbefalt, da det forårsaker at aluminiumet i felgene korroderer fortere.
Om du har smusset til eller sølt kjemikalier på bremseskiva, sørg for å rense den med bremserens! Bremsene fungerer svært dårlig med smøring.
5. Monter nytt hjul
- Løft det nye hjulet på plass, og skru hjulboltene inn et kryssmønster.
- Bruker du muttertrekker, er det veldig lurt å skru inn boltene inn i gjengeposisjon for hånd, før du bruker muttertrekkerens kraft. Skrur du boltene inn skjevt, kan du ødelegge både boltene og gjengene i navet.
- Trekk hjulboltene til med håndkraft. Hvis du bruker muttertrekker, skru boltene til muttertrekkeren slår sitt første slag. Resten skal du trekke til med momentnøkkel.
Husk å montere riktig hjul på riktig sted på bilen! Vinterdekk har som regel en dekkretning, som avgjør hvilken side av bilen de skal monteres på. Flere nyere biler har også ulik dimensjon på dekkene foran og bak, på både vinter- og sommerdekk.
Dersom du har for- eller bakhjulstrekk på bilen, og dekkene har samme dimensjon foran og bak, kan det være lurt å bytte om på plassering hver sesong. Dekkene får mest slitasje der det er trekk, slik at om du bytter om plassering fordeler du slitasjen og sikrer også best grep der bilen faktisk trekker. Regelen er at dekkene med best mønster, skal plasseres der du har trekk.

6. Senk bilen og stram til
- Senk jekken med bilen sakte ned så hjulet akkurat bærer vekt.
- Stram hjulboltene med momentnøkkel og trekk til riktig moment. Typiske verdier for personbiler er 110-140 Nm, men sjekk spesifikasjonene for din bil (gjerne i instruksjonsboken).
- Senk bilen helt ned og fjern jekken.
7. Gjenta for hvert hjul/side av bilen
7. Etterkontroll
- Kjør 30–50 km og etterstram boltene med momentnøkkel.
- Hører du ulyder når du kjører etter du byttet? Stans umiddelbart og kontroller hjulene.
- Sørg for å kontrollere og fylle på luft på dekkene. De aller fleste kjører med for lavt dekktrykk, som ikke bare reduserer kontaktflaten for veigrepet, men som også lager skjev slitasje på dekkene og gjør at de må byttes ut fortere. For høyt dekktrykk fører også til det samme. Sjekk hvilket dekktrykk din bil skal ha, som regel oppgitt på et klistremerke i en av dørstammene foran eller i instruksjonsboken til bilen. De aller fleste personbiler skal ha over 2,5 bar.
Kontroller hjulene
Når hjulene først er av bilen, ta deg tid til å kontrollere dekkene på hjulene du nettopp har tatt av. Det er så kjedelig når du skal bytte hjul neste sesong, at du først da finner ut at du har punktert ett av dekkene eller dekkene rett og slett må byttes ut. Det er mye bedre å kontrollere de nå, så du har god tid på deg til å reparere eller bestille nye dekk dersom du behøver det.
- Sjekk for spiker, skruer, stein, glass, flerringer eller annet som kan ha skadet eller punktert dekket. Dekk med spiker- eller skruepunktering holder ofte lenge på lufta, så vær obs på at det kan være gjemt en punktering på dekket selv om du ikke har mistet mye luft.
- Kontroller mønsterdybden. Lovkravet i Norge er minst 1,6 mm om sommeren og 3 mm på vinterdekk – men for optimal sikkerhet anbefales bytte allerede ved 3 mm på sommerdekk også. Bruk gjerne en mønsterdybdemåler – det er en billig investering som gjør det lett å sjekke dybden. Sjekk også at slitasjen på mønsterdybden er jevn. Ujevn slitasje på dekk er ofte tegn på enten feil lufttrykk på dekkene eller mer omfattende feil ved bilen som skjev hjulstilling, slakk i forstilling, defekte støtdempere eller feil med bremser.
- Verifiser at gummien på dekkene er nokså myk, og ikke blitt hard. Hard gummi kan oppstå om dekkene står mye eksponert ute i sola om sommer og vår. Gummien på dekkene har også en utløpsdato, uavhengig av dybde. Mer enn 7 år gamle dekk bør ikke brukes, og bør ofte byttes ut lenge før. Hard gummi gir dårligere veigrep.
Vask & rengjør for neste sesong
Det er selvfølgelig ikke et must å vaske hjulene. Det er bare det at det selvfølgelig er mye deiligere å jobbe med rene hjul, til neste sesong når du skal skifte hjul igjen. Ikke minst vil det bli mindre støv og skitt der du skal lagre og oppbevare hjulene. Gjør deg selv en tjeneste for neste sesong med hjulskift ☺️
Liten innsats, stor gevinst
Dette tar deg kanskje en halvtime til en god time. Følger du denne guiden riktig sikrer du korrekt og trygg montering av de nye hjulene på bilen, at det blir enklere og bedre å bytte de til neste gang, kontroll av dekk, bilens hjulstilling og bremsesystemer, og sørger for at det er gjort uten unødvendige skader på felger eller bil. Det er en god investering av tid for bilen din, og kanskje du også nyter en deilig kveld ute med kult verktøy!
Klar for å sette i gang? Sjekk alt verktøyet og utstyret du behøver for hjulskiftet her!